SEZONU 2019 se chystám zahájit v sobotu 31. srpna

Další moštovací dny budu doplňovat do tabulky. Dejte vědět, co by se vám hodilo, předpokládám soboty a v případě zájmu nějaký další den.

O nedělích nemoštujeme!

poútstčtsone
Srpen 2019
2627282930311
Září 2019
2 3 4 5 6 7 8
9101112131415
16171819202122
232425262728*29
Říjen 2019
30 1 2 3 4 5* 6
7 8 910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 1 2 3
Listopad 2019
4 5 6 7 8 910
konec sezóny (to je zkopírované z loňska)
 Otevřeno 10-18
 Zavřeno

* víkend 28.-29.9. nejsme doma, otevřu v pondělí 30.9.

* sobotu 5.10. nemůžu, otevřu podle zájmu v pátek, neděli či pondělí

Co nabízíme?

Jak to funguje?

Telefonicky si domluvte termín, předejdete nedorozuměním a zbytečnému čekání. Vzhledem k tomu, že mnozí zákazníci nejsou schopni odhadnout množství jablek a čas příjezdu, nejsem schopen uprostřed sezony objednávat. Můžete si zavolat předtím, než vyjedete, abyste zjistili aktuální stav.

zmoštování vašich jablek

Jablka rozdrtíme, drť zabalíme do plachetek a lisem vytlačíme mošt.

Mošt tepelně neupravujeme ani jinak nekonzervujeme, je tedy určen k rychlé spotřebě. Můžete ho také zamrazit nebo sterilovat při 70 °C (při překročení 80 °C ztrácí výrazně chuť). Řekněte si o návod na sterilaci. Necháte-li ho déle bez úpravy začne perlit (kvasit), většinou příjemným směrem (v tom případě je třeba povolit víčko, je schopen roztrhnout PETku.)

Jablka zákazníků před moštováním nemyjeme, není to v našich možnostech, přivezte je už omytá. Z 10 kg čerstvých jablek vyrobíme cca 5-7 litrů moštu, který si stočíte do vlastních nádob (v omezeném množství můžu poskytnout PETky od vody či půjčit skleněné demižonky). Naše kapacita kompostování výlisků (vlhkých zbytků jablek) je naplněna naší úrodou, proto je třeba promyslet, v čem si výlisek odvezete (pytel, přepravka, ...). Výlisky si můžete odvézt na zkompostování nebo je nechat místním ovcím na zkrmení (2018 nemám zatím domluveno).

Nejsou vhodná moučnatá jablka, výtěžnost je špatná, mošt je nekvalitní. Vyhrazujeme si právo odmítnout moštovat takové ovoce, stejně jako špinavé, nahnilé, plesnivé s ohledem na hygienické podmínky a ostatní zákazníky.

Doporučení pro zavařování moštu:

zmoštování jiného ovoce (zeleniny)

je třeba počítat s tím, že nedostanete úplně čistý mošt. Od předchozího lisování zůstane malá část moštu v lisu a plachetky používám také celý den stejné.

Hrozny (víno): Hrozny se hodně lepí a nedosahujeme vinařské výtěžnosti. Z 10 kg vylisuju 6-8 litrů. Tím, že se hrozny lepí do plachetek bych je rád zpracovával ke konci dne, protože plachetky po vínu musím vyprat.

Hrušky: prosím ne přezrálé (kalný mošt, horší kvalita, lepí se)

Aromatické ovoce (např. černý bez, moštoval jsem i červenou řepu): prosím ke konci pracovního dne nebo vemte i dávku jablek na propláchnutí lisu a plachetek.

zájemci o mošt

2019 nemám žádná jablka. Mošt nebude. Máte-li zájem o mošt, ozvěte se. Po domluvě jsem schopen přivézt mošt do Berouna, nebo do Prahy. Je potřeba se domluvit, jablek máme letos dost, dozrávají ale postupně. Pro letošek už není čerstvý mošt, pouze sterilovaný (pasterovaný). První mošt bude po 23. (25.) srpnu.

výkup ovoce

Poptávám v množství do 100 kg i k samosběru:

Letos máme špatnou úrodu, vykoupíme jablka, hrušky v rozumné kvalitě (zralé, nenahnilé) do 1000 kg. Ke zmoštování i k uskladnění.

Co za to? (ceník)

byl jsem nucen po 7 letech zvýšit cenu o 1 Kč/litr - kvůli nižší výtěžnosti i vyšším nárokům brigádníků.

moštování jablek

do 10 l moštu90 Kč
10-20 l moštu9 Kč/l
20-50 l moštu8 Kč/l
nad 50 l moštu7 Kč/l
moštování mimo otvírací dobupo dohodě, min 500 Kč

mošt

Mošt čerstvý (po dohodě)50,-/1,5 litru
Mošt sterilovaný50,-/1,5 litru

Kdy?

Další moštovací dny jsou v tabulce nahoře

O nedělích nemoštujeme!

*v 18 hodin chceme končit s prací = dle množství ovoce je potřeba přijet dříve
odpoledne asi na 20 minut přerušujeme práci kvůli pauze na oběd.

Neděle letos z rodinných důvodů opět nebudeme otvírat!

V neděli mezi 930 a 1100 prosím nevolejte, jsme v církvi.

Jsme ochotni pro Vás po dohodě otevřít jindy avšak pouze při větším množství ovoce nebo při větším počtu zájemců, protože je potřeba celé zařízení spustit a po moštování uklidit.

Kde?

what3words souřadnice (vyberte si): peněženka.jistota.uvítání / ukrojí.docela.hbitě / ladybird.having.shirts

Moštárna je v Nenačovicích 22, 15 minut autem z Prahy-Zličína, 10 minut od Berouna.

Po silnici č. 605 přes Rudnou: V Loděnici pod kopcem ostrá odbočka doprava (od Prahy / doleva od Berouna), přes Chrustenice, na konci obce sjet z hlavní rovně do Nenačovic. První odbočka doleva (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Po dálnici D5 exit 10 Loděnice, po silnici č. 605 0,5 km na Prahu, odbočka doleva na Chrustenice, na konci Chrustenic rovně na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Směrem z Úhonic (od Kladno, Chýně, Hostivice, Úhonice, Ptice) projeďte téměř na konec Nenačovic, u mostku se dejte doprava (směr Country Life), k návsi s velkou lípou.

! Některé navigace vás povedou na druhou stranu vesnice, nejezděte přes mostek, jeďte naproti => Country Life !

Kontakt:

Adam Wichterle
Nenačovice 22
! Některé navigace vás povedou na druhou stranu vesnice, nejezděte přes mostek, jeďte naproti => Country Life !
+420 608 982 889
adam.wichterle@gmail.com
https://wichterle.cz/mostarna

Blanka Wichterlová
+420 777 181 432
skype: blanka.wichterlova1

Mapa:

Mapy.cz
Google StreetView

Co ještě umíme?

Kopírování / tisk / řezaná grafika

Barevné(10 Kč/A4) i čb (1,50 Kč/A4) kopírování do formátu A3+ i na silnější papíry (do 350g/m2).

Pozvánky, vizitky, letáčky, brožurky (strojově šité)

Ořez, lamino (80mic), kroužková vazba.

Řezaná grafika pro polep aut, výloh či cedulí.

Návrh, sazba.

Kachny (pižmovky)

Chováme pižmovky.

V podzimním období občas prodáváme kachny oškubané, vykuchané vč. vnitřností. Zájemce registruje a bližší informace podá Blanka W. na e-mailu abwich@volny.cz nebo na tel. 777 181 432.