SEZONU 2020 jsme zahájili v sobotu 29.8.

O nedělích nemoštujeme!

poútstčtsone
Srpen 2020
24252627282930
Září 2020
31 1 2 3 4 5 6
7 8 910111213
14151617181920
21222324252627
Říjen 2020
282930 1 2 3 4
5 6 7 8 91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 1
Listopad 2020
2 3 4 5 6 7 8
pravděpodobně konec sezóny?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 Otevřeno 10-18 (v týdnu 9-17)
 Zavřeno

Můžu otevřít

naposledy otevřu v pátek 6.11. od 8 do 18 hodin

odpověď MPO ČR

Vznesl jsem dotaz na Vládu ČR a MPO, jestli můžu otevřít. S odpovědí nespěchají, na infolinky se nedá dovolat. POMOZTE! Napište na posta@vlada.cz, facebook vlády, facebook Ministerstva průmyslu a obchodu, ... dotaz na moštárny, kompenzace za shnilá jablka, ... Čím víc lidí je bude obtěžovat, tím spíš se tím budou zabývat.

Pravidla moštárny - dočasná:

Sledujte informace

Co nabízíme?

Jak to funguje?

Nemám spodní omezení množství ovoce, prosím, pokud je to možné, přivezte aspoň 20 kg. Pokud se chystáte přijet s víc, než 150 kg, dejte mi předem vědět. Vzhledem k tomu, že mnozí zákazníci nejsou schopni odhadnout množství jablek a čas příjezdu, nejsem schopen uprostřed sezony objednávat. Můžete si zavolat předtím, než vyjedete, abyste zjistili aktuální stav.

zmoštování vašich jablek

Jablka rozdrtíme, drť zabalíme do plachetek a lisem vytlačíme mošt.

Mošt tepelně neupravujeme ani jinak nekonzervujeme, je tedy určen k rychlé spotřebě. Můžete ho také zamrazit nebo sterilovat při 70 °C (při překročení 80 °C ztrácí výrazně chuť). Řekněte si o návod na sterilaci. Necháte-li ho déle bez úpravy začne perlit (kvasit), většinou příjemným směrem (v tom případě je třeba povolit víčko, je schopen roztrhnout PETku.) Pro profesionálnější kvašení můžu změřit množství cukru v moštu, na jablečné víno je potřeba mošt doslazovat. (zhruba 1 kg cukru na 20 litrů)

Jablka zákazníků před moštováním nemyjeme, není to v našich možnostech, přivezte je už omytá. Z 10 kg čerstvých jablek vyrobíme cca 5-7 litrů moštu, který si stočíte do vlastních nádob (v omezeném množství můžu poskytnout PETky od vody či půjčit větší nádoby). Naše kapacita kompostování výlisků (vlhkých zbytků jablek) je naplněna naší úrodou, proto je třeba promyslet, v čem si výlisek odvezete (pytel, přepravka, ...). Výlisky si můžete odvézt na zkompostování nebo je nechat místním myslivcům pro zvěř.

Nejsou vhodná moučnatá jablka, výtěžnost je špatná, mošt je nekvalitní. Vyhrazujeme si právo odmítnout moštovat takové ovoce, stejně jako výrazněji špinavé, nahnilé, plesnivé s ohledem na hygienické podmínky a ostatní zákazníky.

Doporučení pro zavařování moštu:

zmoštování jiného ovoce (zeleniny)

je třeba počítat s tím, že nedostanete úplně čistý mošt. Od předchozího lisování zůstane malá část moštu v lisu a plachetky používám také celý den stejné.

Hrozny (víno): Hrozny se hodně lepí a nedosahujeme vinařské výtěžnosti.

Hrušky: prosím ne přezrálé (kalný mošt, horší kvalita, lepí se)

Aromatické ovoce (např. černý bez, moštoval jsem i červenou řepu): prosím ke konci pracovního dne nebo vemte i dávku jablek na propláchnutí lisu a plachetek.

zájemci o mošt

Je začátek sezóny a jablka jsou zatím málo zralá. Časem bude. Máte-li zájem o mošt, ozvěte se. Po domluvě jsem schopen přivézt mošt do Berouna, nebo do Prahy. Je potřeba se domluvit, jablek máme letos dost, dozrávají ale postupně.

výkup ovoce

Poptávám v množství do 100 kg i k samosběru:

Po dohodě vykoupíme jablka, hrušky v rozumné kvalitě (zralé, nenahnilé) do 500 kg. Ke zmoštování i k uskladnění.

Co za to? (ceník)

moštování jablek

do 10 l moštu90 Kč
10-20 l moštu9 Kč/l
20-50 l moštu8 Kč/l
nad 50 l moštu7 Kč/l
moštování mimo otvírací dobupo dohodě, min 250 kg

mošt

Mošt čerstvý (po dohodě)50,-/1,5 litru
Mošt sterilovaný50,-/1,5 litru

Kdy?

Moštovací dny jsou v tabulce na začátku stránky

O nedělích nemoštujeme!

*v 18 hodin chceme končit s prací = dle množství ovoce je potřeba přijet dříve
odpoledne asi na 20 minut přerušujeme práci kvůli pauze na oběd.

Neděle opět z rodinných důvodů opět nebudeme otvírat!

V neděli mezi 930 a 1100 prosím nevolejte, jsme v církvi.

Jsme ochotni pro Vás po dohodě otevřít jindy avšak pouze při větším množství ovoce (250 kg) nebo při větším počtu zájemců, protože je potřeba celé zařízení spustit a po moštování uklidit.

Kde?

Moštárna je v Nenačovicích 22, 15 minut autem z Prahy-Zličína, 10 minut od Berouna.

Po silnici č. 605 přes Rudnou: V Loděnici pod kopcem ostrá odbočka doprava (od Prahy / doleva od Berouna), přes Chrustenice, na konci obce sjet z hlavní rovně do Nenačovic. První odbočka doleva (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Po dálnici D5 exit 10 Loděnice, po silnici č. 605 0,5 km na Prahu, odbočka doleva na Chrustenice, na konci Chrustenic rovně na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Směrem z Úhonic (od Kladno, Chýně, Hostivice, Unhošť, Ptice) projeďte téměř na konec Nenačovic, u mostku se dejte doprava (směr Country Life), k návsi s velkou lípou.

Kontakt:

Adam Wichterle
Nenačovice 22
! Některé navigace vás povedou na druhou stranu vesnice, nejezděte přes mostek, jeďte naproti => Country Life !
+420 608 982 889 i whatsapp (během práce nereaguju na wapp ani sms)
adam.wichterle@gmail.com
https://wichterle.cz/mostarna

Blanka Wichterlová
+420 777 181 432 i whatsapp

Mapa:

Mapy.cz
Google StreetView

Co ještě umíme?

Kopírování / tisk / řezaná grafika

Barevné(10 Kč/A4) i čb (1,50 Kč/A4) kopírování do formátu A3+ i na silnější papíry (do 350g/m2).

Pozvánky, vizitky, letáčky, brožurky (strojově šité)

Ořez, lamino (80mic), kroužková vazba.

Řezaná grafika pro polep aut, výloh či cedulí.

Návrh, sazba.

Kachny (pižmovky)

Chováme pižmovky.

Občas prodáváme kachny oškubané, vykuchané vč. vnitřností. Zájemce registruje a bližší informace podá Blanka W. na e-mailu abwich@volny.cz nebo na tel. 777 181 432. Kachny 2020 jsou už rozebrané.