V rámci každého času zvládnu max 50 kg (3 bedničky) - máte-li víc ovoce, rezervujte víc termínů! Termíny jsou po půl hodinách vedle sebe, zdržíte se minimálně o půl hodiny déle. Jako u lékaře nezaručím, že vás vezmu v přesný čas.
Rezervaci je třeba zadat na webu (níže)! Minulou sezonu jste zvládli skvěle!
Pod kalendářem jsou časy. Po rozkliknutí data a času zadáte jméno, tel, email, potvrdíte. Další termín vyberete jenom kliknutím, druhým kliknutím (na žluté pole) termín zrušíte = uvolníte!
Zatím neposílám potvrzení, jen vidíte svoje pole s iniciálama!
Kdybyste potřebovali pomoct, napište mail, sms nebo volejte 608 982 889.
po | út | st | čt | pá | so | ne |
---|---|---|---|---|---|---|
Prosinec | ||||||
O nedělích nemoštujeme!
Prosím zákazníky s příznaky respiračních nemocí aby používali ochranu úst s ohledem na nás i ostatní zákazníky.
Nemám spodní omezení množství ovoce, prosím, pokud je to možné, přivezte aspoň 20 kg.
Jablka rozdrtíme, drť zabalíme do plachetek a lisem vytlačíme mošt.
Mošt tepelně neupravujeme ani jinak nekonzervujeme, je tedy určen k rychlé spotřebě. Můžete ho také zamrazit nebo sterilovat při 70 °C (při překročení 80 °C ztrácí výrazně chuť). Řekněte si o návod na sterilaci. Necháte-li ho déle bez úpravy začne kvasit, příjemným směrem (v tom případě je třeba povolit víčko, je schopen roztrhnout PETku.) Pro profesionálnější kvašení můžu změřit množství cukru v moštu, na jablečné víno je potřeba mošt doslazovat. (zhruba 1 kg cukru na 10 litrů)
Jablka zákazníků před moštováním nemyjeme, není to v našich možnostech, přivezte si je čistá. Z 10 kg čerstvých jablek vyrobíme cca 5-7 litrů moštu (z bedničky okolo 10 litrů), který si stočíte do vlastních nádob (v omezeném množství můžu půjčit větší nádoby). Výlisky letos není třeba odvézt, mám nějaký odbyt na zkrmení. Výlisky můžete použít na zkompostování, na zkrmení nebo do hnědé popelnice.
Nejsou vhodná déle skladovaná jablka, výtěžnost je špatná, mošt je nekvalitní. Vyhrazujeme si právo odmítnout moštovat takové ovoce, stejně jako výrazněji špinavé, nahnilé, plesnivé s ohledem na hygienické podmínky a ostatní zákazníky.
je třeba počítat s tím, že nedostanete úplně čistý mošt. Od předchozího lisování zůstane malá část moštu v lisu a plachetky používám také celý den stejné.
Hrozny (víno): Hrozny jsou konzumní a moštovací. Konzumní víno se dá oloupat a takové nechci moštovat. Moštovací víno při pokusu o oloupání vyteče. (Moštu je odhadem 60-70 % hmotnosti. Vinaři hrozny odstopkovávají, já to neumím. Ze stopek se uvolňují kyseliny a trochu hořčin.)
Hrušky: prosím ne měkké (nejdou lisovat)
Aromatické ovoce (např. černý bez, moštoval jsem i červenou řepu): prosím ke konci pracovního dne.
Letos je jablek málo. Máte-li zájem o mošt, ozvěte se. Po domluvě jsem schopen přivézt mošt do Berouna. Je potřeba předání domluvit. Mošt obsahuje hodně cukrů - 10-13 %.
Čerstvý mošt je chutnější, ale má krátkou trvanlivost. Je k odběru v den moštování a následující den. Začíná časem sám kvasit, bez přístupu vzduchu vznikne limonáda - „burčák“ - cider. Je třeba odtlakovávat lahve! V chladu se tvoří zhruba 1 % alkoholu týdně, kvašení končí u 5-7 % ciderem.
Sterilovaný mošt vydrží poměrně s jistotou do jara. Kvůli zahřátí ztratí kus chuti.
Po dohodě vykoupíme jablka v rozumné kvalitě (zralé, nenahnilé). Ke zmoštování i k uskladnění.
Poptávám v množství do 100 kg i k samosběru:
od roku 2018 zatím držím stejné ceny ...
moštování jablek | |
---|---|
do 10 l moštu | 90 Kč |
10-20 l moštu | 9 Kč/l |
20-50 l moštu | 8 Kč/l |
nad 50 l moštu | 7 Kč/l |
moštování jiného ovoce | +1 Kč/l |
moštování mimo otvírací dobu | po dohodě, min 250 kg |
mošt | |
Mošt čerstvý (po dohodě) | 50,-/1,5 litru |
Mošt sterilovaný (zatím není) | 50,-/asi 1,35 litru |
Sterilovaný mošt je ve stejné PETce, ale byl plněn za tepla, takže změnil objem i mošt i lahev.
Moštovací dny jsou na začátku stránky
O nedělích nemoštujeme!
V neděli mezi 930 a 1130 prosím nevolejte, jsme v církvi.
Jsme ochotni pro Vás po dohodě otevřít jindy, červeně označené dny určitě ne, avšak pouze při větším množství ovoce (>250 kg), protože je potřeba celé zařízení připravit a po moštování uklidit. (2 hodiny práce) Nebráním se po dohodě ani zapůjčení moštárny (zaškolím a uklidím).
Moštárna je v Nenačovicích 22, 15 minut autem z Prahy-Zličína, 10 minut od Berouna.
V obci se buduje vodovod, může být příjezd/parkování komplikovanější.
Po silnici č. 605 přes Rudnou: V Loděnici pod kopcem ostrá odbočka (doprava od Prahy / doleva od Berouna), přes Chrustenice, na konci obce sjet z hlavní rovně do Nenačovic. První odbočka doleva (směr Country Life) na náves s velkou lípou.
Po dálnici D5 exit 10 Loděnice, po silnici č. 605 0,5 km na Prahu, odbočka doleva na Chrustenice, na konci Chrustenic rovně na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.
Přes Železnou (od Unhoště, Nižbora) za Železnou směrem na Beroun je odbočka doleva na Malé Přílepy. Za nimi pod kopcem v údolí je hodně ostrá odbočka vlevo na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.
Směrem z Úhonic (od Kladno, Chýně, Hostivice, Unhošť, Ptice) projeďte téměř na konec Nenačovic, u mostku se dejte doprava (směr Country Life), k návsi s velkou lípou.
Barevné(10 Kč/A4) i čb (1,50 Kč/A4) kopírování/tisk do formátu A3+ i na silnější papíry (do 350g/m2).
Pozvánky, vizitky, letáčky, brožurky (strojově šité)
Ořez, lamino (80mic), kroužková vazba.
Řezaná grafika pro polep aut, výloh či cedulí.
Návrh, sazba.
Přes zimu 22/23 nám vnikl na zahradu pes a zakousl všechny chovné kachny. Chov jsme zatím neobnovili.
Chováme pižmovky.
Občas prodáváme kachny oškubané, vykuchané vč. vnitřností. Zájemce registruje a bližší informace podá Blanka W. na e-mailu abwich@volny.cz nebo na tel. 777 181 432.